OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het Maakproces

Perfect Cadeau” is het resultaat van een uniek maakproces. Na het voltooien van de driejarige Meisner acteeropleiding komen vier getalenteerde maar niet-professionele acteurs en ik als regisseur wekelijks bijeen. Er is geen script, geen verhaallijn, er zijn zelfs geen karakters. Het enige dat er is, is de improvisatietechniek.

Uit de simpele “wie klopt er aan de deur?” oefening ontstaan dialogen, uit de dialogen groeit een verhaallijn die op zijn beurt karaktermotieven tot leven brengt. We doorleven een familiegeschiedenis zoals die zich ook in het echte leven voordoet.

Acteurs houden een deel van hun motieven verborgen en verrassen hun tegenspelers telkens opnieuw waardoor hoekige plotwendingen ontstaan die bij een klassiek scenarioproces worden weggevijld. Het verhaal stuurt zichzelf en levert overwachte situaties op.

Omdat de scènes voor je ogen worden gespeeld zie je meteen dat ze werken. Het gaat over de dynamiek van een familie, niet over de psychologische groei van een hoofdpersoon. Het is een geweldig proces om te begeleiden.

Alle improvisaties worden opgenomen met een camera en scènes worden geschreven op basis van deze registraties. Tijdens openbare try-outs worden de scènes aangescherpt en met de hulp van feedback van het publiek wordt het script afgerond. Door op deze wijze het verhaal te ontwikkelen, kan ik me volledig concentreren op de personages en het acteren.

Perfect Cadeau is het eerste resultaat van deze verfrissende methode: verrassend, complex, enthousiast, vurig en van tijd tot tijd hilarisch. Het resultaat is een originele film die zich onderscheidt door zijn onafhankelijke verhaal en een op alle fronten onorthodoxe ontstaansgeschiedenis.”

© PERFECT CADEAU